Meer energie, minder stress

Ontspanning, beweging, voeding en ademhaling

Wanneer je langdurig veel stress ervaart en weinig ontspanning hebt komt het zorgen voor jezelf meestal op de laatste plaats. Maak je nog tijd voor echte ontspanning of race je maar door.?  
Hoe zijn je eetgewoontes, eet je ongezond of volg je het zoveelste dieet zonder blijvend resultaat?  
Gun je jezelf die fijne yogales of  ben je in de avond  nog bezig met je werk?

Op een gegeven moment kan je last krijgen van fysieke klachten. Vermoeidheid, overmatig piekeren, overgewicht, concentratieproblemen en slapeloosheid; het zijn allerlei lichamelijke signalen om je bewust te maken dat er wat moet veranderen. 
 

Tegenwoordig 'moeten' we vaak veel van onszelf, veranderingen doorvoeren op alleen wilskracht hou je dan ook meestal niet vol. Zeker niet als je al weinig energie hebt. 


Stress is tegenwoordig een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van allerlei klachten. Daarbij gaat het om langdurige periodes van stress, waarbij je lichaam hormonen aanmaakt die invloed hebben op de werking van je immuunsysteem.
Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan het verminderen van stress.

Van stress naar ontspanning

Uit de stress- stand komen kan best lastig zijn. Je hebt nu eenmaal vaak weinig invloed op de omstandigheden. Gelukkig wel op de manier hoe je daarmee omgaat.

Ademhaling

Je kunt leren hoe je je ademhaling kunt gebruiken om je lichaam naar ontspanning te brengen. Er zijn simpele oefeningen die je elk moment van de dag kunt gebruiken. 
Je leert je ademhaling af te stemmen op de mate van inspanning die je levert. Op langere termijn zorgt een goede ademhaling voor een betere zuurstofopname in je lichaamscellen, En dat zorgt weer voor meer energie!

Door aandacht te besteden aan jouw manier van ademhalen en hier ook oefeningen mee te doen, ga je steeds beter voelen hoe het met je gaat, daardoor wordt ook duidelijk wat jij nodig hebt om verder te komen.  

Bewegen in de natuur

Als je probeert om je probleem alleen mentaal op te lossen kom je vaak niet bij de kern. Chronische stress verzwakt je immuunsysteem- en dat heeft ook gevolgen voor de hersenen. Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en sommige gebieden werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak in de hand, dat is het geval wanneer de stress bijvoorbeeld tot meer angst, paniek en somberheid leidt- wat weer tot stress leidt.  Daarom is het belangrijk om stress te verminderen als je last van psychische klachten hebt.
Sport en bewegen helpt daar enorm bij door de aanmaak van het anti-stress hormoon endorfine.

Rust in je hoofd geeft ruimte voor verandering

In beweging komen helpt je in het proces om aan je doelen te werken. Wandelen brengt rust in je brein en geeft een andere kijk op de situatie. De beweging op zich stimuleert de bloedsomloop,  je creativiteit wordt gestimuleerd en er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten. Op deze manier komt er de ruimte en rust die nodig is om gedragsverandering mogelijk te maken.   


Je bent er letterlijk "even helemaal uit", hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen. Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken en makkelijker beslissingen kunt nemen.  Wandelen is een effectieve manier om zowel mentaal als fysiek in beweging te komen. Praten gaat makkelijker doordat je elkaar niet continu aan hoeft te kijken.

Voeding
 
Welke voeding je binnenkrijgt heeft ook invloed op je gezondheid en stressniveau. Je lichaam kan extra stress krijgen door verkeerde voeding, andersom kun je stress verlagen door de juiste voeding.  
Vrijwel alle bewerkte voeding bevat stoffen die je lichaam letterlijk stress geven, je lichaam zal proberen om de chemische en onnatuurlijke voedingsstoffen die het niet herkent zo snel mogelijk af te voeren, een proces wat enorm veel energie kost. Vooral conserveringsmiddelen en chemische geur-, kleur -en smaakstoffen in bewerkte voeding zijn heel slecht voor je mitochondriën; de energiefabriekes in je lichaamscellen.  

Een van de reacties op stress die vrouwen vaker hebben dan mannen, is dat ze teveel gaan eten. Door de behoefte aan extra energie grijpen we dan vaak naar snelle koolhydraten en zoetigheid in plaats van gezonde dingen.
Wanneer je lichaam cortisol aanmaakt komt er extra glucose vrij, met als gevolg een stijging van het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat de glucose naar je cellen wordt gebracht waar het kan worden omgezet in energie. Maar deze energie wordt vaak niet gebruikt doordat we bij stress tegenwoordig niet in beweging komen. De ongebruikte energie wordt opgeslagen in je vetcellen voor later gebruik., wat dan weer kan leiden tot gewichtstoename.

Goede voeding bij stress

Gelukkig kun je ook voeding kiezen die helpt om stress te verlagen. Een stabiele bloedglucose zorgt voor minder stress voor je lichaam. Het gaat dan om vezelrijke voeding  zoals (groene) bladgroenten, fruit (niet te zoet) en volkoren producten.

Omega 3, magnesium en vitamines

Je kunt de ongezonde gevolgen van stress verminderen door te zorgen voor omega-3 vetzuren in je voeding. Dit komt voor in vette vissoorten en in algen.

Een groot nadeel van chronische stress is dat het chronische ontstekingen bevordert en het risico op hart-en vaatziekten kan verhogen. De meeste mensen hebben een flink tekort aan omega 3, naast goede voeding is het dan ook raadzaam om bij stress te zorgen voor extra omega 3 in de vorm van een hoogwaardig supplement..
Omega 3 draagt bij aan de regulering en de aanmaak van serotonine in de hersenen, wat zorgt voor een postieve gemoedstoestand. 
Wanneer je dagelijks voldoende van deze omega 3 binnen krijgt zal dit de gezondheid van je cellen bevorderen en laaggradige ontstekingen verminderen.

Naast omega 3 zijn magnesium, zink, vitamine D3 en K2 heel belangrijk om voldoende binnen te krijgen.
 
Wil jij meer energie en minder stress?

Graag loop ik een tijdje met je mee om je te helpen met het bereiken van je doelen op gebied van stressvermindering en leefstijl verandering.

In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je al je vragen stellen en beoordelen of mijn manier van coachen bij je past. Daarna kun je kiezen voor een coachtraject of een losse sessie.  Een regulier traject bestaat uit een intake en zes coachsessies van 1,5 uur. In de intake brengen we  jouw huidige situatie op de verschillende levensgebieden in kaart, onder andere door het invullen van een vragenlijst.

Afhankelijk van je doelen en wensen maken we afspraken over de precieze invulling van de sessies. Zo kun je wandelsessies afwisselen met een ademsessie of een bostraining.
Het mooie Amsterdamse Bos is ons kantoor voor het outdoorgedeelte.

Investering:
Regulier traject: uitgebreide intake en 6 sessies (90 minuten per sessie)
€ 649,-(inclusief btw) 

Losse coachwandeling (90 minuten)
- € 95,- inclusief btw.

Deze vorm van coaching wordt nog niet vergoed door de verzekering, 
De kosten worden mogelijk wel vergoed door de werkgever, vaak is hier wel een budget voor.